ŠTA JE ARIUS?

Centar za naučnu i kulturnu saradnju Srbije i zemalja nizozemskog govornog područja.

ČIME SE ARIUS BAVI?

- Prati i arhivira bilateralnu naučnu i kulturnu saradnju i doprinose.

- Organizuje stručne skupove, ekskurzije, seminare, kolokvijume, simpozijume i kulturne manifestacije u saradnji sa ustanovama i univerzitetima u zemlji i inostranstvu.

- Radi na promovisanju nizozemskog jezika i književnosti, srpskog i nizozemskog kulturnog nasleđa, kao i naučne saradnje Srbije i Nizozemlja.

- Bavi se organizovanjem kulturno-umetničkih manifestacija (izložbi, predstava, koncerata, književnih večeri, projekcija filmova); inicira, organizuje i podržava projekte; objavljuje knjige i publikacije.

ZAŠTO POSTATI ČLAN ARIUSA?

a) Zbog aktivnog učestvovanja u predstavljanju nizozemske kulture u Srbiji i srpske kulture u zemljama Nizozemlja.

b) Zbog lakšeg predstavljanja i realizovanja sopstvenih inicijativa.

c) Zbog mogućnosti da se u skladu sa sopstvenim interesovanjima i kompetencijama učestvuje na stručnim seminarima i drugim skupovima u zemlji i inostranstvu.

d) Zbog ostvarivanja kontakata sa ustanovama i sa sličnim udruženjima u Srbiji, Holandiji i Belgiji.

e) Zbog informisanosti o svim aktivnostima koje se odvijaju na tlu Srbije, a odnose se na nizozemsko govorno područje.

f) Zbog mogućih povlastica i drugih pogodnosti koje Centar nudi.

KAKO POSTATI ČLAN ARIUSA?

Ukoliko ste zainteresovani da postanete član i/ili darodavac Centra ARIUS, popunite odgovarajući formular i pošaljite nam ga zajedno sa uplatnicom mejlom na info@ariusbeograd.com ili na poštansku adresu (ARIUS, Džona Kenedija 6, POBox 2, 11000 Beograd).

Godišnja članarina iznosi:

- za studente 5 evra u dinarskoj protivvrednosti

- za ostala fizička lica 10 evra u dinarskoj protivvrednosti

- za pravna lica 50 evra u dinarskoj protivvrednosti

Uplata se vrši na račun 265-1010310000167-95 ili kod blagajnika.ARIJUS VAN TINHOVEN

Arius

Arijus van Tinhoven, holandski hirurg, dobrovoljac holandskog Crvenog krsta i šef hirurškog odeljenja Valjevske bolnice tokom Prvog svetskog rata, autor ratnog dnevnika «Strahote rata u Srbiji», svojim je čovekoljubljem, znanjem i požrtvovanošću zaslužio da bude zaštitno ime našeg Centra čiji je cilj unapređenje naučnih i kulturnih veza između srpskog i nizozemskog govornog područja.


OHIR VAN BUSBEKE

Busbek

Ohir van Busbeke (1521-1592) flamanski je plemić koji je kao diplomata u službi Ferdinanda I proputovao Balkan i od 1554. do 1562 službovao u Carigradu. U svom putopisu objavljenom 1581. on opisuje neke od srpskih obreda i običaja a kaže i sledeće: «Na proputovanju kroz ove krajeve su nas svuda iznenađivali velikim buketima cveća, narcisa, zumbula i, kako ih Turci zovu, tulipana.» Van Busbeke je prvi u Nizozemlje doneo lukovice tog lepog cveta.