Nederlandse literatuur op de Boekenbeurs van Belgr
/ 21.10.2015.

Tijdens de 60. Boekenbeurs van Belgrado zullen er twee vertalingen uit het Nederlands voorgesteld worden. Op maandag, 26 oktober, vanaf 18.00u vindt er een presentatie van de roman De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst plaats op het plateau van Miloš Crnjanski. Op dinsdag, 27 oktober vanaf 16.00u wordt er in de zaal Borislav Pekić het boek Wat kwam er uit een schoot? van Sven Peeters en Jelica Novaković-Lopušina voorgesteld. Meer info http://bit.ly/1krf6x3 i http://bit.ly/1GinQQ6.
Lezing prof. Jelica Novakovic
/ 10.06.2015.

Als onderdeel van de manifestatie “Servische musea, tien dagen van 10 tot 10”, georganiseerd door de nationale musea uit heel Servie, hield prof. dr Jelica Novaković-Lopušina op vrijdag 15 mei om 18u een lezing genaamd “Ter herinnering van het ridderschap”, en dat bij de gallerij van Matica Srpska in Novi Sad.
De lezing focuste op het genreschilderij Het gevecht van de ruiter door Sebastian Vrancx, terug te vinden in het Nationale Museum van Servie. Het schilderij behandelt een van de meest favoriete en meest genaamde motieven van zijn tijd: een historische gebeurtenis die diep symbolisme in zich draagt aangezien het afscheid neemt van de idealen van het ridderschap en de Lagelandse noties van mannelijkheid en heldhaftigheid. De presentatie haalde eveneens de sociale context van die tijdsperiode aan, evenals het concrete incident dat niet enkel voor Vrancx maar ook voor andere artiesten die dit motief omarmden als inspiratie diende.

Boekpromotie Wat kwam er uit een schot?
/ 12.06.2015.

Op vrijdag 19 juni 2015 zal te Antwerpen het nieuwe boek van prof. dr Jelica Novaković-Lopušina en Sven Peters, getiteld Wat kwam er uit een schot?, worden voorgesteld. De auteurs onderzoeken in dit boek hoe de fameuze aanslag te Sarajevo en protagonist Gavrilo Princip op verschillende manieren worden gerepresenteerd in de Lagelandse pers, literatuur en kunst. De Nederlandstalige editie werd uitgegeven door Vrijdag, terwijl de Servische versie zal uitgegeven worden door Clio.
p.